Inspirationshæfte: Stærke arbejds-fællesskaber på universiteterne
Forskere og undervisere kan opleve en høj grad af mening og stor indflydelse på arbejdet. Men det kan svække både trivslen og kvaliteten i kerneopgaven, hvis den ansatte i for høj grad er overladt til sig selv i jagten på akademiske meritter og forskningsmidler. Vejen frem kan være et styrket fokus på samarbejdet fra ledelse, samarbejdsfora og forsker- og undervisergrupper.
Samarbejde og faglig feedback er to metoder til at styrke den faglige kvalitet og det videnskabelige personales psykiske arbejdsmiljø.
Hæfte: Stærke arbejdsfællesskaber på universiteterne
Hæftet er udviklet af BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration til brug for ledere, arbejdsmiljø- og samarbejdsorganisation samt de forsker- og undervisergrupper, som danner rammen for det daglige arbejde på universiteterne.
Hæftet beskriver hvordan både kerneopgave og trivsel hænger sammen, og hvordan begge dele kan styrkes gennem et øget fokus på samarbejde og faglig feedback.
Desuden præsenteres tre metoder til at styrke samarbejdet i grupperne, og to metoder til at udvikle en bedre faglig feedback.
Hent den engelske version her. Download English version here.
Læs udpluk fra hæftet her:
- Ledelsen og samarbejdsorganisationen sætter rammen for arbejdet og det kollegiale samspil. Læs om samarbejdets dobbelte rolle og få fire anbefalinger til hvad I kan gøre.
- Udvikling af samarbejdet i forsker- og undervisergrupper med afsæt i kerneopgaven er nøglen til en bedre samarbejdskultur. Læs om tre konkrete metoder til at udvikle samarbejde, kommunikation og trivsel.
- Faglig feedback kan bruges bevidst til at udvikle kommunikation, interaktion og faglig udvikling. Læs om konkrete værktøjer til at udvikle feedbackkultur i grupperne og i hverdagen.