Social kapital som fælles valuta
Når Vestervangskolen og Blåbjerggårdskolen 1. august 2014 slår dørene op som Vitaskolen, vil social kapital have spillet en vigtig rolle i processen. I hvert fald hvis det står til ledelse og tillidsrepræsentant på Vestervangskolen, der gennem flere år har arbejdet systematisk med principperne i social kapital.
At arbejdet har båret frugt blev tydeligt, da skolen i januar 2013 fik målt sin sociale kapital til ”meget høj” – det højeste niveau i den enkleste måde at opgøre kapital på. Så da fusionen med naboskolen blev besluttet, var det naturligt at bringe de gode erfaringer med ind i fusionsprocessen.
”Social kapital handler om tillid, retfærdighed og godt samarbejde på skolen. Det er en slags værdisæt, som vi håber kan være retningsgivende for den nye skoles samarbejde,” forklarer tillidsrepræsentant Inge-Lise Holtzmann.
Storebrors projekt?
En bredt sammensat arbejdsgruppe på Vestervangskolen overvejede, hvordan man bedst kunne invitere Blåbjerggårdskolen med i en proces, der kunne sikre den nye fælles skole et godt afsæt. Det var ikke uden udfordringer, forklarer viceinspektør John Andersen:
”Arbejdet med social kapital var jo startet her, vi er en lidt større enhed, og det er os, der lægger matrikel til Vitaskolen. Derfor kommer man nemt til at opfatte os som storebroren – og social kapital-dagsordenen som ’vores’. Opgaven var altså at åbne social kapital-arbejdet op, så det indbød til et fælles ejerskab,” siger han.
Fair fagfordeling
Arbejdsgruppen besluttede at invitere repræsentanter fra Blåbjerggårdskolen til et møde for at drøfte, hvad der lå de ansatte på de to skoler mest på sinde, og hvordan det kunne tilgodeses bedst muligt i fusionsprocessen. To lærere fra Blåbjerggårdskolen deltog i mødet sammen med Jan Lagoni, der var udpeget som kommende leder af den fusionerede skole.
Der var hurtigt enighed om, at den forestående fusion skulle ’gå ordentligt for sig’. Især den fremtidige fagfordeling lå medarbejderne på begge skoler stærkt på sinde.
”Det er uundgåeligt, at mange lærere kommer til at afgive nogle af deres nuværende fag eller klasser. Den proces skal være fair og åben – blandt andet ved at have synlige og kendte kriterier for, hvordan opgaverne fordeles,” siger Jesper Hjuler
Den udvidede arbejdsgruppe konstaterede også, at det ville blive en vigtig udfordring at få to forskellige måder at gøre tingene til at gø op i en højere helhed:
”På mange områder griber vi faglige, pædagogiske og praktiske opgaver lidt forskelligt an. Typisk mener begge parter jo, at deres måde er den eneste rigtige! Det kræver åbenhed og tillid at være lydhør for, at de andres metode kan være lige så god, ja i nogle tilfælde ligefrem bedre,” siger Inger Lise Holtzmann.
Udfordret så hatten passer
Jan Lagoni er klar over, at der forestår et stort arbejde med at finde fælles ståsteder i både store og mindre spørgsmål – og at opgaven ikke har vokset sig mindre efter de markante begivenheder på skoleområder i foråret 2013:
”Vi har jo fået udfordringer, så hatten passer. Ikke bare skal vi fusionere og bygge ny skole, hvor det er vigtigt med inddragelse og fælles ejerskab. Vi skal også finde en måde at indløse folkeskolereform og arbejdstidsregler på en måde, som er ordentlig og gangbar for skolens ansatte,” siger Jan Lagoni.
Han har derfor taget initiativ til at nedsætte en række arbejdsgrupper om blandt andet fusion, flytning, skolereform og arbejdstid. En række af de vanskelige drøftelser om fagfordeling er forankret i de to skolers MED-udvalg.
Skolelederen og resten af arbejdsgruppen om social kapital håber, at de kan bruge principperne om tillid, retfærdighed og samarbejde som afsæt for et større arrangement om, hvordan de to sæt af ”vi plejer” bedst kan gøres til én ny fælles praksis.
Baggrund: Projekt om social kapital på Vestervangskolen
Vestervangskolen har siden august 2012 deltaget i et projekt om at udvikle skolens sociale kapital. Projektet gennemføres i samarbejde med Esbjerg Kommune og BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration (tidligere BrancheArbejdsmiljøRådet Undervisning & Forskning) – med bistand fra konsulentfirmaet Kubix. Spangsbjergskolen deltager også i projektet.
Læs artikel om Spangsbjergskolen
Læs mere om de to skolers erfaringer i hæftet Stærke samarbejdsrelationer.