Lederskab og involvering
Når skolerne hives ind i politiske dagsordener om eksempelvis at sikre 95% en ungdomsuddannelse, kan det både betyde en ændret studentermasse og støj omkring kerneopgaven, samt i nogle tilfælde skabe dårligere opgaveløsning og mistrivsel hos lærerne. Det kræver sit at løfte ansvaret som skoleleder, og måske kræver det også, at man tænker ledelse og organisering på en helt ny måde?
Delt lederskab
På Odder Gymnasium scorer de højt i både medarbejder- og elevtilfredshedsundersøgelser (MTU og ETU). De ligger nr. 6 og 7 bedste i Danmark, og lærerne tilskriver det, at det er en udviklingsorienteret skole, og at samarbejdsrelationerne på skolen er gode.
Noget af det de har gjort, er at indføre delt lederskab. Vicerektor Susanne Th. Jensen beskriver, hvordan de bevidst har valgt at kalde deres studieretningsledere for ledere. Og givet dem et reelt ledelsesrum og skabt et tæt samarbejde med ledelsen. ”Det nytter jo ikke noget at kalde dig leder, hvis ikke du kan gøre noget med det. Det er jo gennemskueligt og dumt i virkeligheden”, forklarer Susanne Th. Jensen. Organiseringen har ført til, at lærerne er med til at påvirke deres egne rammer for undervisning, og dermed kan de udfolde deres faglighed.
”Det er vigtig, at man ikke bare siger ”gør noget”, ud i det blå”, siger Susanne Th. Jensen. Hun beskriver det som sin opgave som leder at være, den der lægger ledetråde ud eller rammesætter vilkårene, og dermed giver retning til dem, der skal lede med.
At kende sine vilkår
Direktør på Køge Handelsskole Tim Christensen beskriver ligeledes vigtigheden i at skelne mellem vilkår og muligheder. ”Muligheden er måden jeg forholder mig til nødvendigheden på”, forklarer han.
På Køge Handelsskole har han ligesom i Odder arbejdet med ledelse på en måde, der skaber involverende processer og organisatorisk læring.
Lederens rolle er afgørende i forandringsprocesser, og det er uhyre vigtig at lederen, kommer med fra start, og bliver hængende. ”Hvis lederen sidder og sover, og en mægtig inspireret medarbejder går i gang, kobler det lederen ud”, siger Tim Christensen. Desuden er det lederens opgave, at afstemme de mange forskellige forventninger, der er i en medarbejdergruppe, kan være alt fra vilkår og muligheder, og til at fastholde dem.
For at kvalificere lederne til dette prioriterer Handelsskolen at træne lederne i tilgange og metoder, som kan styrke dem i deres ledelsesopgave.
Frivillige møder
Medarbejdernes rolle er mindst lige så vigtig som ledelsens. Tim Christensen har i sit lederskab arbejdet med at flytte ansvar og kompetencer ud og ned i organisationen, og han har taget medarbejdernes ansvar for egen indflydelse ud i yderste potens og eksempelvis gjort mødeaktivitet frivillig for alle. Til gengæld er dagsordener tydelige, og der bliver ikke truffet beslutninger om forhold, som ikke er sat på dagsorden. For ledelsen handler det igen om, at være opmærksom på mangfoldigheden blandt medarbejderne. De situationer, som opstår opleves forskelligt, og skal håndteres derefter.
Relationen mellem leder og medarbejdere
Både på Odder Gymnasium og Køge Handelsskole har lederne taget stilling til deres lederskab og bevidst ændret organisationens strukturer, så de inddrager medarbejderne i både ansvar og beslutninger. En model de oplever som nyttig for både medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø og elevernes læring.